Çocuğum Matematik Problemlerini Çözemiyor ?
Yunanca ve Latincede “dys” zayıf/kötü, “calculia” sayma demektir. Buna bağlı olarak dyscalculia’nın kelime anlamı için kötü sayma denebilir. Konuyla ilgili pek çok araştırması olan Butterworth (2003), diskalkulinin aritmetik becerileri kazanmak için gereken yetenekleri etkileyen bir durum olmasından dolayı “rakam körlüğü” olarak tanımlamıştır. Pek çok araştırmacı tarafından diskalkuli, aritmetik, matematik öğrenme güçlüğü olarak tanımlanmaktadır.
Diskalkuli için kabul gören diğer bir tanım ise; bireyin kronolojik yaşı, ölçümlenmiş zekâ düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda matematiksel becerilerinin beklenenin fark edilir derecede altında olması şeklindedir. Bir başka tanıma göre ise; diskalkuli, aritmetik beceriler kazanma yeteneğini etkileyen bir durumdur. Diskalkulik öğrenenler rakamları ve problemlerle ilgili sezgilerini kullanmada; basit işlemleri, problemleri anlamada ve tüm bunları işlemlemede sorun yaşarlar. Soruyu; doğru yöntemi kullanarak, doğru yanıtlasalar bile, kendilerine güvenmeden, mekanik bir şekilde cevapladıkları görülmektedir.
Diskalkuli öğrenme güçlüğü alt başlıklarından biridir. Birlikte görülebilinir fakat birbirleriyle bağıntılı değildir. Çok basit anlamda disleksiye dilsel bilgi üretiminde, anlama veya doğru tepkide bulunmadaki işlev bozukluğu dersek diskalkuliyi de sayısal ve mekânsal bilgi üretiminde, anlama veya tepkide bulunmadaki işlev bozukluğu olarak tanımlayabiliriz. Farklılık gösteren öğrenciler özel eğitim uzmanları tarafından değerlendirilip gösterdiği farklılık ve düzey tam olarak belirlendikten sonra eğitim verilmelidir.
Diskalkuli Nedir ? Tedavisi var mı?
1. Özel Öğrenme Güçlüğü / Matematik Bozukluğu (Specific Learning Disability / Disorder in Mathematics SLD-Math)
2. Matematik Öğrenme Güçlüğü (Math Learning Disability MLD)
3. Gelişimsel Diskalkuli (Developmental Dyscalculia DD)
4. Akalkuli (Acalculia)
5. Gerstmann Sendromu (Gerstmann’s Syndrome)
6. Matematik Disleksisi (Math Dyslexia)
7. Matematik Anksiyetesi (Math Anxiety)
8. Sayısal Bozukluk (Numerical Impairment)
9. Sayısal Agnozi (Number Agnosia)
10. Sözel Olmayan Öğrenme Bozukluğu / Güçlüğü (Non-verbal Learning Disorder / Disability NLD)
Diskalkuli Eğitimi Nasıl Olmalı ?
Yukarıdaki davranışlardan birini veya birkaçını çocuğunuzda gözlemlemeniz durumunda özel eğitim desteğine başvurmalısınız.